Az első 8 év története

Rezidance Tánccsoport » Az első 8 év története

2014/2015

Kivételes módon ez az évad nem csak a koreográfiák tanulásával kezdődött, hanem mindjárt egy versennyel. A Magyar Látványtánc Szövetség ősz versenyére meghívást kapott a Rezidance tánccsoport gyerek korcsoportja, hogy vegyenek részt a Csak csajok c. táncukkal a Duna Tv által felvett és közvetített Gálaműsorban. 

Az aktív év folyamán a versenykoreográfiákon kívül új koreográfiákat is tanultak a lányok, hiszen minden évben számít rájuk a falu vezetése. Így felléptek például a lányok a karácsonyi műsoron, a Költészet Napján rendezett programon is.

Ebben a versenyszezonban is csak 3 korosztályban állhattak ki a színpadra a lányok. Igaz, hogy Közel kétónapos felkészülési idő után a tánccsoport oktatója úgy látta, hogy most már a mini korcsoportba tartozó ovisok és kisiskolások is indulhatnak a versenyeken, viszont a junior korosztályban a lányok elérték a felnőtt korcsoport határát, a kisebbek pedig még nem értek bele a junior korrosztályba. 

A három korcsoport versenykoreográfiai az alábbiak voltak: 

Mini korcsoport:

 • Starship

Gyerek korcsoport:

 • Csak csajok
 • Bújócska
 • Színezd ki!

Felnőtt korcsoport:

 • Mókuskerék, avagy a Rohanó világ
 • Üldözöttek
 • Egy kis party

 

2013/2014

Az elmúlt évek fejlődése és sikerei megalapozták ezt az évet és elszántan készültek a lányok az új koreográfiákkal a versenyekre és fellépésekre. 

A versenyzést illetően a korcsoportokban azonban változás állt be. Azok a lányok, akik már több éve versenyeztek, kinőtték a mini kategóriát, s mivel egy évvel idősebbek lettek, már csak a gyerek kategóriában mérettethették meg magukat. Az 5-8 éves korosztály - akik nagy örömünkre - sokan vannak, de még csak ebben az évben kezdték el az alapokkal való ismerkedést. A versenyzés még korai lett volna számukra, így a Rezidance Tánccsoport a 2014-es versenyidőszakban nem indított csoportot a mini korcsoportban. 

A három korcsoport versenykoreográfiai az alábbiak voltak: 

Gyerek korcsoport:

 • Csak csajok
 • Imádom
 • Sámántánc

Junior korcsoport:

 • Tavaszi szél

Felnőtt korcsoport:

 • Az utolsó csepp víz
 • Gyász
 • Táncoló kalapok

A versenyszezon mindenki számára meglepő volt, hiszen olyan eredményeket könyvelhetett el a csoport, amire eddig még nem volt példa. A tavaszi nyitóversenyen a legnagyobb elismerést az jelentette, hogy a 4 aranyérem és 1 ezüstérem mellett 3 különdíjjal is gazdagodott a tánccsoport. A gyermek és junior kategóriában egy-egy tánc a „Legjobb zeneválasztás” különdíját, a felnőtt kategóriában nevezett „Az utolsó csepp viz” koreográfia pedig a „Legkreatívabb koreográfia” különdíját kapta meg, a zárónapon pedig a szakmai zsűri és a szervezők a Rezidance Tánccsoportnak adták át a Connector Vándorkupát, mint a legeredményesebb, legkreatívabb tánccsoportnak járó díjat.

Ezt követte a Magyar Látványtánc sikersorozata, ami az Európa Bajnokságig vezetett. A versenyekről honlapunkon olvashattok bővebben a Hírek között. A táncokkal szinte minden alkalommal a dobogóra állhattak a lányok, de mégis az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a területi kvalifikációk után a zsűri 4 koreográfiát a B kategóriából átsorolt a magas szintű kategóriába, ahol kiválóan megállták a helyüket a lányok. 

A sikeres versenyeket aztán egy kiváló hangulatú nyári tábor zárta. 

A tánccsoport persze a nyarat sem töltötte pihenéssel, hiszen, köszönet a támogatóknak, rendezvényszervezőknek, annyi meghívás érkezett fellépésekre, hogy júliustól szeptemberig minden hétvégén valamelyik színpadon ropták a táncot a lányok. Hol esőben, hol magas színpadon, hol kicsi színpadon, de mindig jókedvvel. 

Ennek köszönhetően a 2015-ös évad úgy kezdődhetett el, hogy a táncosok "megkeresték" a pénzt a következő versenyek nevezési díjára, a buszköltségre, valamint a szép ruhákra. 

 

2012/2013

A tánccsoport látszáma ebben az évben nagyon megnőtt, legtöbben a kicsikhez érkeztek, akik számára elindult a mini korcsoportban való oktatás. Éppen úgy, mint a táncsoport első évében is: játék, mozgáskoordináció és ritmusfejlesztés. Örömteli, hogy van utánpótlás. Időközben persze megnőttek a lányok is: a kicsikből már apró hölgyek lettek, a középső csoport a junior korosztályban versenyez, a nagylányok pedig a felnőtt korcsoportokban méretteti meg magát. 

Varga Enikő táncoktató nagyon jó ráérzéssel választja ki a zenéket, a táncstílusokat, amelyek mindig sikert aratnak a környékbeli fellépéseken és a versenyeken is. A tánccsoport megtalálta a saját maga stílusát. 

Évközben és a nyár folyamán is sok felkérésnek tettet eleget, hogy szórakoztassák a környékbeli falvakba és szállodákba érkező vendégeket. 

A sikersorozat továbbra is folytatódott, kiemelkedő eredményekkel, többek között aranyérmekkel és különdíjakkal jutalmazták a csoport munkáját.

A Magyar Látványtánc Szövetség 4. alkalommal megrendezett Európa Bajnokságán a Rezidance Tánccsoport megismételte a tavalyi kiváló eredményeket és háromszoros aranyérmesként tértek haza a versenyről.

A 2013-as évi versenysorozara 8 koreográfiával nevezett a tánccsoport, és a végeredmény:
3 aranyérem, 3 ezüstérem, 1 bronzérem és egy negyedik helyezés.

A versenysorozat és így az Európa Bajnokság is azért volt a tánccsoportnak nagy kihívás, mert ez az év volt az, amikor 2 csoport is az átlagéletkorukból adódóan egy korcsoporttal feljebb került. Így a tavalyi mini csoport (5-9 év) egy része már csak gyerek korcsoportban (10-14 év) indulhatott, és a tavalyi junior korcsoportos nagylányok idén a felnőttek (19 év felett) között mérettették meg magukat.

Az érmeken kívül a tánccsoport egy igazán különleges „különdíjban” is részesült, mely nemcsak a tánccsoportnak, hanem Varga Enikő koreográfusnak is egy nagyon nagy elismerést jelent. A nagylányok Rabszolgasors c. koreográfiáját a verseny szervezői felkérték a gálaműsorban való szereplésre, ahol eddig minden évben csak „A” kategóriás tánccsoportok léphettek fel, de az idei évben egy kivételt tettek és egy B kategóriás meghívtak. A Duna TV is felvette a gálaműsort.

A négy korcsoport versenykoreográfiai az alábbiak voltak: 

Mini korcsoport:

 • Lollipop

Gyerek korcsoport:

 • Rózsaszín párducok
 • Játssz velünk!
 • Benned él

Junior korcsoport:

 • Add tovább
 • Égbolt színei

Felnőtt korcsoport:

 • Rabszolgasors
 • Adj egy esélyt!

 

2011/2012

Az évek alatt sok tapasztalatot szerzett a tánccsoport oktatója abban, hogy millyen stílusú zenék, mozgásformák és táncos-ill. akrobatikus elemeket kedvelnek a lányok és milyen szakmai elvárása van a versenyeken a zsűriknek. Az elmúlt évek sikerei után már nem volt megállás, mindenki azért dolgozott, hogy még több eredményes verseny és sikeres fellépés gazdagítsa a tánccsoport életét. 

A 2012-es évben a Magyar Látványtánc Szövetség által Szlovákiában megrendezett Európa Bajnokságról 3x-os EB győztesként térhetett haza a tánccsoport. Az aranyérmek mellett 4 ezüstéremnek és 2 különdíjnak is örülhettek a csoport tagjai. Az egyik különdíjat a nagylányok csoportja érdemelte ki. 198 koreográfia közül a "Legkülönlegesebb produkció" díját kapta meg, a másik különdíjat pedig a 9-10 éves lányok 5 fős kis csoportja hozta el a Tűz és jég c. koreográfiával, akik 93 táncprodukció közül a legmagasabb pontszámot érték el. 

A Sümegi Dunántúli Táncversenyen is sikeresen szerepeltak a középső csoportosok és a nagylányok. A tánccsoport nagyon büszke arra a szakmai dicséretre, melyet Stefán Gábortól, a Zalaegerszegi Színház művészeti vezetőjétől kaptak a Sorsok c. koreográfiáért. 

A három korcsoport versenykoreográfiai az alábbiak voltak: 

Mini korcsoport:

 • Csak vidáman
 • Herkules
 • Tűz és jég

középső csoport:

 • Candyman
 • A szabadság ára

Nagylányok:

 • Kendők tánca
 • Sorsok 

 

2010/2011

Ez az év volt az igazi áttörés a tánccsoport életében. Az álmok kezdtek valósággá válni és még ha nagyon fennköltnek is hangzik, de hihetetlen volt, hogy egy kis falusi tánccsoport fel tudta venni a versenyt országos és nemzetközi szinten is több éve működő, híres tánciskolákkal, művészeti iskolákkal.

A munka gyümölcse leglátványosabban a nagylányoknál érett be igazán. A többségében már középiskolás lányokból álló „nagycsoport” technikailag sokkal rendezettebb mozgású lett, könnyen lehetett velük dolgozni, befogadóbbak lettek és nyitottabbak az új technikákra. A Piros szalag c. koreográfiájuk minden versenyen kiváló minősítést, aranyérmeket kapott.

A középső csoport új koreográfia az "Egy másik világban" koreográfia is sikeres volt. A hajótörötteknek öltözött csoport egyedi színpadi látványt nyújtott nemcsak a tánccal magával, hanem a kiegészítő elemekkel is, mint például a zene, a frizura, a smink és a ruha.

És ebben az évben a kicsik is elindultak meghódítani a színpadot és a zsűriket mosolyukkal és a vidám, mégis tartalmas koreográfiájukkal. Első alkalommal vettek részt versenyeken, és nagyon szép eredményeket értek el ők is a Lovacskás c. koreográfiával.

A tánccsoport ebben az évben vállalkozott arra, hogy megmérettesse magát a Magyar Látványtánc Szövetség versenysorozaton és a sümegi Dunántúli Táncversenyen. 

Az MLTSZ területi versenye után következett az Országos Bajnokság, majd az Európa Bajnokság, ahonnan a középső csoportosok 2 ezüstéremmel tértek haza, a nagylányok pedig valóra váltották az álmot, mikor a dobogó legfelső fokára állhattak és Európa Bajnokok lettek! 1 aranyéremmel és egy negyedik helyezéssel zárták a versenyt.

A versenyerdmények egyenes következménye volt, hogy a környékbeli programszervezők, szállodák is felfigyeltek a tánccsoport sikereire és egyre több meghívást kaptak. 

A 2011-es év azonban nemcsak versenyekből állt és fellépésekről, hanem a nagylányok részesei lehettek egy színházi bemutatónak is. A Keszthelyi Musical Társulat szervezésében színpadra állított Rómeo és Júlia musical táncos koreográfiájának megkomponálásával Varga Enikőt bízták meg, aki testvérét, Esztert bevonva, közösen készítették el a teljes musical táncos produkcióit. A Társulat táncaiban a Rezidance-s nagylányok is nagy szerepet vállaltak. A Rómeo és Júlia musicalnek 9 bemutatója volt. 

Az 2010/2011-es szezon versenyeredményei: 
17 db 1. helyezés 
7 db 2. helyezés 
4 db 3. helyezés 
3 db 4. helyezés 
1 db 7. helyezés 
2 db Különdíj a Magyar Látványtánc Szövetség Országos Bajnokságán és a Sümegi Dunántúli táncversenyen.

 

2009/2010

Ekkor már 2 éve kitartóan táncoltak a lányok és fiúk, a csoport létszáma tovább nőt és kialakult a kicsi, a középső és a nagycsoport.

A kisebbek próbái is átalakultak, a játékos próbák „kinőtték magukat” és elkezdődött a számukra is „komolyabb” táncos próbák sorozata. Figyelniük kellett a térformákra, egymásra, a láb-és kéztartásra és persze a koreográifára. Ebben az évben készült el a kicsik örök kedvenc koreográfia, az ún. Lovacskás tánc, aminek a következő évben lett meg igazán az eredménye, amikor a versenyeken is megmérettették magukat. 

Ez az év táncoktatói szempontból is mérföldkő volt, mert ekkor alkalmazott az oktató - Varga Enikő - először jazz technikát a középsős és nagylányoknál, ami komolyabb hozzáállást igényelt a lányoktól, s a koreográfiákban már akrobatikus elemeket is alkalmaztak. A zenében is nagy váltás volt a jellemző és egy ún. ízlésformáláson ment át a csoport, melyet a zsűrik nagyon pozitívan fogadtak a versenyeken.

A tánccsoportot – köszönet a Rezi Önkormányzat művelődésszervezőjének, Tafotáné Gabriellának - egyre több helyi és környékbeli fellépésre hívták, ahol egyre nagyobb sikerük lett. Ezen sikerek hatására a tánccsoport országos versenyekre is benevezett. 

A 2009/2010-es év versenykoreográfiái: 

óvodások-kisiskolások: Lovacskás

középső csoport: Víz játéka koreográfiát

nagylányok: Piros szalag

Az év versenyeredményeinek összesítése:

4 második helyezés
5 első helyezés

 

2008/2009

Az első években főként rezi gyerekek alkották a tánccsoportot, de 2009-től a környékbeli falvakból is többen csatlakoztak, mint például Zalaszántóról. Már ekkor elkülönültek a korosztályok, s volt egy-két mini – ovis korosztályú kislány és kisfiú – is, akik belekóstoltak a tánc szépségébe. Ők akkor még csak 30 percben próbálták az első lépéseket, a szökdelést megtanulni, s elsősorban a játékos ritmusfejlesztés, lábtorna volt a cél. Számukra azonban a tánc egyet jelentett a játékkal és a mozgással. A nagyobb lányoknál termászetesen már a technikai alapozásra került a hangsúly.

Ez volt az első év, amikor a tánccsoport egyre több térségi bemutatón, fesztiválon vett részt.

 

2007/2008

A Rezidance tánccsoport élete 8 évvel ezelőtt kezdődött júniusban, amikor meghirdetésre került az első rezi tánctábor. Akkor 18 falubeli gyerek jelentkezett a táborba, akik annyira megszerették ennek hangulatát, hogy kérésükre, ősztől elindultak heti egy alkalommal a táncpróbák. Akkor a legfőbb cél az volt, hogy a gyerekek számára legyen egy olyan szabadidős tevékenység, ahol mozoghatnak és egy közösséghez is tartoznak. Ehhez a helyet Rezi Község Önkormányzata biztosította, a Faluházban.

Már ebben az évben is voltak apró sikerek: a Lollipop koreográfia a térségi művészeti bemutatón bejutott a megyei versenyre, ahol külön dicséretben részesítették, egy másik koreográfiával „Jó utat” a Sümegi Dunántúli táncversenyen különdíjban részesültek, a Hajóra lányok tánccal pedig a Zala megyei Ki mit tudon 2. helyet szerezték meg.